Kaffe fra hele verden

Tag på en rundtur i verdens kaffe. Det kræver nysgerrighed og til tider lidt mod, men vil som regel være anstrengelserne værd.

Brasiliansk flag i kaffebønnerBrasilien
Den brasilianske kaffe er af gode grunde verdenskendt – den er nemlig konge! Ikke mindst den brasilianske superkaffe Bourbon Santos.

Brasilien er verdens største producent af kaffebønner, men har ikke altid været anset som den bedste. Det kan dog ændre sig, hvis Bourbon Santos for alvor får fodfæste. Den er meget aromatisk med netop den rette balance af bitter syre og mørk krop. Denne bryg vil fornøje den hemmelige sydamerikanske romantiker i os alle.

Amerika
Flere blandinger, som end ikke dyrkes i Amerika, har sin helt egen karakteristiske amerikanske stil. De er faste ingredienser ved det traditionelle morgenbord og støtter op om måltidet frem for at konkurrere med det.

Det er blandinger af mellemristede og mellemkværnede columbianske og mellemamerikanske bønner. De er kun en anelse bitre og har en delikat krop.

Pandekager med en kop kaffe i baggrunden
Amerikanerne er vilde med både kaffe og pandekager

Steep & Brew tilbyder en ren frugtagtig kaffe af slagsen. I samme genrer hører Madrugada-blandingen fra Flying Goat. Supreme Bean har en sød chokoladeagtig blanding, som gør sig godt til pandekager.

Etiopien
Her vokser arabica-træet, som giver os den fornemme bønne. Etiopien producerer generelt mange rigtig gode blandinger.

Klatch-kaffen fra Yirgacheffe-regionen er mørk med en anelse frugtsmag for de, der kan lide en dristig blanding. Counter Culture fra Sidamo-regionen er en tørfremstillet bønne, som til enhver tid vil sende kaffenyderens tanker til bønnens solbeskinnede hjemland.

Nicaragua
Nicaragua i Centralamerika producerer en forholdsvis lille mængde kaffe, men er alligevel meget respekteret for sin kaffeproduktion. Herfra kommer Madriz, som er en velkommen gæst på ethvert kaffebord. Den tilhører Terroir Coffee og dens skarpe bouquet og tunge krop, vil få dig til at bede om en ekstra kop.

Panama
Et lille kafferisteri i Portland i den amerikanske stat Oregon viser vejen til den bedste kaffe fra Panama. Stumptown Cofee Roasters fører den sublime bønne fra Don Pachi Estate. Med udgangspunkt i Geisha-træerne i Boquete-regionen er denne kaffe meget blomsteragtig og frugtig i smagen. Den er en smule syrlig, men glider nemt ned.

Sumatra
Indonesisk kaffe er ikke for alle og enhver. Foruden at være steget en del i pris de senere år, har den en surhed, som nogle finder frastødende. Men kendere vil helt klart anbefale Organic Sumatra Reserve. Den smager en anelse af chokolade og er sødere end den gennemsnitlige kaffe.