Kaffesmagning

Cupping er kunsten at smage kaffe. En cupper smager på kaffen, skriver anmeldelser, vurderer i konkurrencer og så videre. Men hvorfor skal kun de professionelle have lov til alt det sjove?

En cupper smager og dufter efter aroma, smag, krop, bitterhed og en række andre mere diskrete kendetegn. Der skal dog ikke meget til for at efterligne en professionel kaffesmagning hjemme i sin private bolig.

Mand drikker en kop kaffe

Hav en tilstrækkelig stor mængde frisk filtreret vand klar. Selv de bedste kaffebønner ødelægges af urent vand. Vand kan blive dovent, når det har optaget lugte fra luften. Undgå desuden destilleret eller blødgjort vand som ophober for mange af de blødgørende salte.

Hav også cirka en halv snes små drikkeglas klar på en bakke. Et udvalg af målebægere, skeer mv. er også nyttigt – og så naturligvis noget kaffe …

Kog vandet og mal kaffen med en kaffekværn med forskellige indstillinger, afhængigt af hvor mange varianter du vil afprøve. Finheden af den malede kaffe har stor indvirkning på det færdige resultat.

Klargør kaffen og lad den stå i nogle få minutter. Filtrer kaffen eller lad den blot bundfælde. Udtag en prøve og duft til den. Tag aromaen ind gennem næsen med stor koncentration. Smag nu på kaffen ved at lade væsken løbe over hele tungen. Hold den der i nogle sekunder og spyt ud i en beholder.

Overvej kaffens profil. Er den træagtig, eller minder den dig om vin? Bitter eller rund? Sirupagtig eller tynd? Peberagtig eller med en smag af blomster? Det er utroligt, så meget forskellige kaffer varierer. Det er måske alligevel ikke så mærkeligt, når man tager i betragtning hvor mange forskellige klimaer, jorde og produktionsmetoder, de udspringer af.

Eksperimenter med kaffe fra forskellige lande. En kenyansk kaffe (mørk og rå) er for eksempel meget forskellig fra en colombiansk kaffe (blomsteragtig), som igen adskiller sig fra en yemenitisk mocca (vinagtig).

Afprøv forskellige ristninger fra lys til mørk – amerikansk til vietnamesisk. Ændr formalingen fra grov til meget fin.

Som tommelfingerregel skal man bruge cirka to teskefulde kaffe til cirka 180 ml vand. Juster gerne under dine eksperimenter. Vandet skal helst være lige omkring 93 grader, men det kan naturligvis også ændres, afhængig af hvilken ”opskrift” du afprøver.

Vær opmærksom på følgende kendetegn ved kaffen:

Syrlighed

En tjæreagtig og lidt tør smag som er letgenkendelig i kaffe fra f.eks. Mexico. Alder kan, såvel som selve ristningen, også gøre en stor forskel.

Aroma

En fornemmelse der skyldes fordampning. Den kan f.eks. være frugtagtig eller minde om diverse urter.

Bitterhed

Grundet koffeinen og andre tilsætningsstoffer vil en robusta typisk være mere bitter end en arabica. Forsøg at fornemme bitterheden ved at ”svippe” med det bagerste af tungen.

Krop

Kaffens krop har at gøre med kaffens fyldighed/tykkelse. En lys amerikansk ristning har f.eks. en skarp kontrast til en mørk fransk ristning.

Nøddeagtig

Aldehyd og ketoner giver en smag i stil med ristede nødder. Som oftest er denne smag et tegn på, at bønnerne er af ringe kvalitet.

Skarphed

Kombinationen af syre og salt skaber denne smagsoplevelse. Den er udtalt i billig robusta-kaffe.