Vejen til frisk kaffe

For at få en kaffe så frisk som overhovedet muligt skal man skaffe sig nogle uristede bønner. De skal så ristes og males samme dag, man planlægger at brygge kaffen.

Selve risteprocessen er dog ikke sådan lige til. Hvis du ikke er villig til at investere i relativt dyrt udstyr, bliver resultatet sjældent tilfredsstillende. Selvom processen udføres korrekt, kan den fylde huset med dufte, som kan virke generende.

Træ med kaffe bær
Røde og grønne kaffe bær

Selv efter ristningen holder bønnerne sig naturligvis friske i en periode. Friskristede bønner udleder helt naturligt små mængder carbondioxid, som hjælper med til at holde oxygen ude af bønnerne, hvilket udsætter fordærvelsesprocessen. Hvis de ristede bønner opbevares i en lufttæt beholder, kan de bevare den gode smag og aroma i op til en uge. Selv efter et par uger kan smagen være acceptabel, selvom aromaen ikke vil være førsteklasse. Kaffe af hele bønner, som opbevares i mere end en måned, vil være kedelig i smagen selv under de bedste opbevaringsbetingelser.

Nøglen til at sikre sig en god kop kaffe af ristede bønner købt i butikken er at sikre sig, at bønnernes skind er intakt. Hvis skindet er brudt, vil olien under skindet og inde i bønnen langsomt forringes, hvis bønnen ikke fryses ned.

Anvend altid en lufttæt beholder til opbevaring af bønner. Et syltetøjsglas kan være fristende, men det lukker for meget luft ind omkring låget. En god glaskrukke med et gummibånd til ekstra forsejling af låget er en rigtig god løsning. Husk at opbevare krukken mørkt og køligt, da både varme og sollys kan forringe kvaliteten af bønnerne.

Det næstbedste alternativ til hjemmeristning er selv at male bønnerne. Det kræver ikke de store kundskaber i køkkenet. En god kaffekværn kan desuden købes til rimelige penge. De er som regel lette at anvende og rengøre.

Det kan naturligvis ikke undgås, at kværneprocessen ødelægger bønnernes skind og dermed forkorter fristen for den gode smagsoplevelse. Det gælder i endnu højere grad for ristede bønner. Malede bønner, som ikke skal bruges indenfor en dags tid, bør derfor opbevares i en tørreblikdåse. Sådanne dåser indeholder et tørremiddel, som holder den værste fugt fra den formalede kaffe. Hvis kaffen ikke opbevares i en sådan beholder, mister den malede kaffe meget af sin smag indenfor nogle få timer.

Den bedste kop kaffe opnås ved kun at male den mængde, man har tænkt sig at brygge og drikke indenfor en times tid.