Myter og fakta om kaffe

At en simpel drik har kunnet forårsage så mange romantiske fortæller og så meget benhård forretning, kan undre. Ikke desto mindre har denne mørke og bitre væske fascineret, helbredt og beriget millioner af mennesker verden over igennem tiderne.

Der florerer mange historier om kaffeplantens oprindelse, men den mest troværdige siger, at den blev opdaget i Etiopien omkring 500 år før Kristus. Efter at have oplevet den stimulerende effekt af plantens bær bragte rejsende den videre til Arabien, hvor planten fik sit navn.

En kop kaffe og friske kaffebønner

Renæssancen pustede ikke kun liv i kunst og forskning men også den kommercielle produktion og verdensomspændende distribution af det, man senere kaldte ”den hedenske væske”. I slutningen af det 18. århundrede havde både plantager og drikkens popularitet spredt sig til Europa, Asien, Mellemøsten, Syd- og Nord Amerika og til alle samfundslag.

I løbet af århundrederne er kaffens helbredende effekt blevet tillagt næsten mirakuløs status. Men som med de fleste mirakler bør man også kigge på de kolde fakta.

Nogle undersøgelser viser, at sædceller fra pattedyr svømmer hurtigere og længere i væske blandet med kaffe. Teorien bygger på at koffein stimulerer sædcellerne. I forbindelse med en Harvard-undersøgelse, hvor man fulgte 100.000 individer over en periode på næsten 20 år, opdagede man, at moderat koffeinindtag kan mindske risikoen for diabetes. Andre undersøgelser viser reduktion af skrumpelever og at koffeinen skulle have positiv effekt på folk med astma.

Som det også gælder for vin, siges det, at antioxidanterne i kaffe skulle kunne hjælpe med til at holde hjertet sundt. Det debateres dog også, hvorvidt fordelene vejer tungere end ulemperne. Kaffe er vanddrivende og forårsager således flere toiletbesøg. Nogle påstår ligefrem at stimuli grundet koffeinen forårsager langsom nedbrydelse af nerverne. Husk også at koffein er et naturligt insektdræbende middel.

Kaffekort og kaffekværn

Men på godt og ondt er kaffen kommet for at blive. ”Det sorte guld” stiger blot i popularitet, og der indtages ikke mindre end 400 milliarder kopper kaffe i verden om året. På trods af at kun 10-20 % af voksne mennesker (afhængigt af land) drikker én til to kopper dagligt, ligger det totale detailsalg på verdensplan på cirka 9 milliarder dollars om året.

Til dette enorme tal kan man så ligge antallet af råbønner, kaffemøller, kaffekværne, kaffemaskiner og kopper, der indkøbes til de små hjem. Der er tale om en kæmpeindustri. Alene den amerikanske kaffegigant Starbucks har mere end 10.000 butikker på verdensplan.