For nylig blev der opdaget en art af kaffetræet, som fra naturens side indeholder meget lidt koffein. Indtil, eller med mindre denne art finder vej til kommerciel produktion, må vi nøjes med de nuværende metoder til at fjerne uønsket koffein fra vores kaffe. Men hvordan påvirker disse metoder smagen af kaffen?
Flere blindsmagninger har vist, at de fleste ikke rigtigt kan smage forskel mellem koffeinfri kaffe (eller decaf som amerikanerne kalder det) og almindelig kaffe. Men for de der kan …
En af processerne til fjernelse af koffeinen er, at kaffen skyldes i varmt vand efterfulgt af en rensning med methylen klorid. Du vidste måske ikke, at din kaffe allerede havde været i kontakt med vand, inden den havnede i din kop? Det sker faktisk af flere omgange. Bærene renses, efter de er blevet plukket for at blødgøre den ydre frugt, så de lettere kan pilles. Efterfølgende skylles de igen for at fjerne resterne af frugtkød.
Så den smagsforskel nogle alligevel kan fornemmere mellem almindelig kaffe og koffeinfri kaffe skyldes formentlig mere produktionsprocessen end selve fraværet af koffein.
Når koffeinen fjernes fra grønne uristede bønner, starter den kemiske proces med opvarmning i varm vand eller damp. Det åbner bønnernes porrer. Som beskrevet bliver bønnerne efterfølgende renset i methylen klorid, som binder koffeinen, der således kan skylles væk.
Alternativt bliver bønnerne lagt i et varmt vandbad i flere timer, hvilket bevirker, at koffeinen filtreres ud i vandet. Bønnerne fjernes, og methylen klorid tilsættes vandet. Det binder med koffeinen men ikke med de smagskomponenter, som blev skyllet ud af vandet. Bønnerne bliver igen skyllet i vandet, og de genoptager smagskomponenterne.
En helt anden proces, kaldet den schweiziske metode, går også ud på at ligge bønnerne i blød i timevis, men uden at tilsætte methylen klorid. I stedet fjernes koffeinen ved at filtrere vandet igennem aktivt trækul.
Førstnævnte metode er billigst og foretrækkes derfor af de fleste kaffeproducenter. Og til ingens overraskelse bliver det naturligvis heftigt debateret, om processen forringer kaffens smag.
Man har dog også mulighed for selv at begrænse mængden af koffein man indtager uden nødvendigvis at købe kofferinfri kaffe. Mørkere og mere syrlige kafferister indeholder mindre koffein grundet selve risteprocessen.